čtvrtek 7. dubna 2016

Kakaovo-borůvkové muffiny s krémem

Muffiny (cca 15 ks):

Ingredience
125 g hladké mouky
45 g změklého másla
45 g cukru krupice
40 g hořké čokolády (kvalitní)
25 g kakaa
1 vejce
1 kelímek zakysané smetany
1 balíček prášku do pečiva
½ čajové lžičky jedlé sody
2 – 3 hrsti borůvek (čerstvé či mražené, rozmrzlé)

Postup
1. V míse rozšleháme vejce s máslem a cukrem. Nakonec přidáme zakysanou smetanu.
2. V jiné míse smícháme sypké suroviny, tedy mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Směs postupně přisypáváme do první mísy s tekutou směsí a šleháme, dokud nevznikne kompaktní řidší těsto.
3. Borůvky promícháme s cukrem, aby nebyly kyselé. Poté je vmícháme do těsta.
4. Čokoládu nakrájíme na malé kostičky a taktéž přidáme do těsta.
5. Košíčky na muffiny naplníme zhruba do tří čtvrtin těstem. Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut.


Krém:

Ingredience
250 g tvarohu/mascarpone
100 ml smetany ke šlehání
150 g borůvek (čerstvé i mražené, rozmrzlé)
cukr

Postup
1. Borůvky zahřejeme v hrnci, až změkne.
2. Změklé borůvky rozmixujeme tyčovým mixérem a opět přivedeme k varu.
3. Borůvky vaříme dokud se z nich nevypaří většina vody, vznikne sirupová konzistence. Necháme trochu zchladnout.
4. Tvaroh vyšleháme s cukrem, pomalu přiléváme smetanu a stále šleháme. Nakonec přidáme i borůvky.
5. Krémem zdobíme vychladlé muffiny. Pokud nejsou vystavené zbytečnému teplu, vydrží krém několik hodin.



Rady a tipy
1. Borůvky doporučuji mixovat ve vysoké nádobě, pokud nechcete mít borůvky opravdu všude (vlastní zkušenost).

8 komentářů:

  1. Krásne muffinky sa ti podarili.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty sis s tím teda vyhrála :-D Moc pěkné

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají skvěle !! Počkám si na léto až bude všude plno borůvek a určitě si je udělám !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Určitě si je udělej ;) Jsou vážně dobré a krém je navíc docela osvěžující, což se v létě ocení :)

      Vymazat