neděle 27. září 2015

Asylum (Asylum #1)

Autor: Madeleine Rouxová
Rok vydání: 2013
Nakladatelství: Jota
ISBN: 978-80-7462-561-9
Počet stran: 304

Anotace: Dan Crawford tráví léto v přípravce pro nadané studenty v New Hampshire College. Starý dům, bývalý ústav pro nepříčetné a nesvéprávné zločince, skrývá mnohá tajemství. Dan se svými přáteli Abby a Jordanem prozkoumávají temná zákoutí pochmurného domu, postupně je přepadají noční můry a dohánějí nevysvětlitelné události, mysteriózní zprávy a fotografie.

Brzy zjišťují, že ne náhodou všichni tři tráví prázdniny právě na tomto místě. Ústav totiž v sobě ukrývá klíč k velmi temné minulosti, která přátele spojuje. A jistá tajemství se derou na povrch.

Tajemný příběh z bývalé psychiatrické léčebny, autentické fotografie a příslib děsivých zážitků. Že by konečně kniha, u které se budu bát?
Asi takovéhle byly mé myšlenky před tím, než jsem se pustila do čtení. V této recenzi se dočtete, zda-li se má očekávání splnila.

Pro začátek bych se zaměřila na grafickou stránku knihy. Obálka kniha se mi líbí a působí na mě trochu děsivým dojmem. I pod přebalem se skrývají velice hezké desky. V knize je plno zajímavých fotografií z psychiatrických léčeben, které vám mají pomoci dostat se do příběhu. Upřímně za grafickou stránku má u mě kniha největší plus (i když mě zklamalo zjištění, že autorka pořídila fotky na internetu).

„Postavili ho z kamene – tmavého šedého kamene, který dobývali v hloubi nemilosrdných hor. Býval to dům pro ty, kteří se o sebe neuměli postarat, pro ty, kteří slýchali hlasy, chovali divné myšlenky a dělali divné věci. Ten dům je měl střežit ve svých zdech. Kdo tam jednou vkročil, už nikdy neodešel.“

Co se samotného příběhu týče, budu asi více kritická. Kniha je sice psána tak, že čtení rychle utíká, ale mě osobně se nepodařilo vžít se plně do příběhu. Vzhledem k tomu, že je to jedna z věcí, kterou mám na knihách nejraději, opravdu mne to mrzí.
Líbila se mi rozdílnost postav, ale ani to nedokázalo přebít můj spíše negativní pohled na knihu.
V příběhu se několikrát událo pár nelogických věcí, které autorka zkrátka nevysvětlila, a myslím si, že schovávat je pouze za tajemno není v této knize úplně ideální. Něco snad ještě může být vysvětleno v další knize, ale jsem si jista, že spousta „detailů“ vysvětlena nebude, protože už by se to do příběhu nehodilo.

„V šíleném světě jsou pouze šílenci normální.“

Když už jsem zmínila ten další díl, přemýšlela jsem, zda si ho přečtu. Původní jsem si říkala, že ne, ale teď uvažuji nad tím, že to přeci jen zkusím. Třeba uvidím, jak se autorka postupem času lepší.

Toto je jedna z těch méně pozitivních recenzí, ale nemohu si pomoct. Mé očekávání zajímavého hororového příběhu nebylo splněno a já si ke knize nedokázala utvořit žádný vztah. Ale snad si ho ke knize vytvoří někdo jiný. Doporučený věk je od šestnácti, ale já si myslím, že právě o pár let mladší čtenáři, by knihu mohli ocenit mnohem více.

Celkové hodnocení:  2/5

8 komentářů:

  1. Škoda, že sa ti kniha až tak nepáčila, pretože ja ju úplne zbožňujem! :33 Ale pekná recenzia! :)
    Adrián, www.universeofwonderfulbooks.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že někdo si tuto knihu zamiloval. Myslím si, že si to zaslouží každá kniha :)

      Vymazat
  2. O téhle knize už jsem dříve slyšela a tenkrát mě opravdu zaujala, do budoucna jsme měla v plánu si ji přečíst. Obálka se mi taky líbí. Já mám taktéž na knihách ráda, když se do nich mohu vžít, takže mě vcelku mrzí, jestli tady to nejde. Taky jsme puntičkář a pídím se po detailech, pokud to nejsou vysvětleny, asi bych byla hodně naštvaná. No 100 lidí - 100 chutí, tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se vžít nešlo, to neznamená, že to nepůjde tobě ;) Tak pak dej případně vědět, jak na tebe kniha zapůsobila :)

      Vymazat
  3. Knížku si chci už delší dobu přečíst. Zaujala mě svým vzhledem, ale recenze se hrozně rozcházejí a většinou má převahu to, že byla knížka nic moc takže nevím.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak za zkoušku nic nedáš a třeba se ti kniha bude líbit ;)

      Vymazat
  4. Ach škoda, zrovna na ni jsem se dost těšila, ale tak uvidíme, třeba ji vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, to že mně kniha nesedla, neznamená, že se nebude líbit ani tobě. Ale pokud ji budeš číst, určitě dej pak vědět, jaký jsi z ní měla pocit ;)

      Vymazat