úterý 30. června 2015

Dávné ozvěny

Autor: Robert Holdstock
Rok vydání: 1997
Nakladatelství: Polaris
ISBN: 80-85911-27-2
Počet stran: 376

Anotace:  Jack Chatwin má vidiny. Zjevují se mu události z jakéhosi cizího světa, krátká setkání s lidským párem, Šedou Tváří a Zelenou Tváří, který prchá před něčím strašlivým v jejich vlastním světě a bojuje s drsnou, krutou a starou zemí. Jack občas zaslechne i zvuky toho zvláštního světa. Ale jedná se o události, odehrávající se v minulosti? Nebo v budoucnosti? Či snad v paralelním světě, nebo ve světě jemu naprosto cizím? Teprve když se Šedé Tváři podaří uniknout do Jackovy reality, začne se Jack postupně dozvídat pravdu. Ale Zelené Tváři se nepodařilo svého druha následovat: je ztracena v nebezpečném světě, který se Jack musí začít učit poznávat, protože je teď na něm, aby do něj vstoupil a pomohl oběma uprchlíkům… 
Vše, co miluje a na čem mu záleží, závisí na tom, jestli uspěje. A každý okamžik jeho předchozího života obsahuje část klíče k Dávné ozvěně, která teď musí být znovu slyšena. 


Dávné ozvěny je další kniha od mého oblíbeného autora Roberta Holdstocka. Kniha vypráví příběh Jacka Chatwina, který již od dětství míval velmi živé vize. Vídal lidi z doby dávno minulé. Jeho vidinový stav na něm byl znatelný i pro okolí – „vypouštěl“ vůni lesa, mluvil z cesty, … Vidění se s ním nesou až do dospělosti a zasáhnou i do Jackova reálného světa.

Ačkoliv tato kniha nepatří do série Les mytág, jediné čím se vyčleňuje je to, že se neodehrává v Ryhopském lese.
Pokud jste již dříve četli nějakou „Holdstockovku“, můžete i zde spatřit klasické rysy jeho psaní – složitější pasáže, mytologické motivy, originální přirovnání, …

"Všechno nežije věčně. Ale nic neumírá navždycky."

Kdybych měla charakterizovat žánr knihy, řekla bych, že se jedná o sci-fi s psychologickými prvky. Autor v knize popisuje vztah muž-žena a rodič-dítě, což je u holdstockovy tvorby taktéž velmi časté. Je vidět, že o toto téma se opravdu zajímal a možná mu bylo dosti blízké.
Postavy jsou výborně propracované – všechny jejich problémy, chyby, přednosti, reakce i chování.

Kniha se mi četla velmi snadno (i když lidem, kteří nejsou zvyklí na styl holdstockova psaní, by mohla zprvu dělat potíže). Dokonale jsem se vžila do děje a byla jsem zvědavá, jak vše dopadne.

Myslím si, že každý, kdo o sobě prohlašuje, že je fanouškem sci-fi, by měl alespoň jednou za život sáhnout po některé z knih Roberta Holdstocka. Je to autor vskutku výjimečný a rozhodně by si zasloužil více pozornosti.

Celkové hodnocení:  5/5

4 komentáře:

  1. Páni, o téhle knize jsem ještě neslyšela. Nejsem si jistá, jestli je to můj šálek čaje, ale kdo ví? :). Třeba si to i já jednou přečtu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono celkově o Holdstockovi nikdo moc neslyšel (což se teď doufám změní, když nakladatelství Argo právě vydává jeho knihy v novém kabátě) a přitom je to opravdu výtečný autor ;)

      Vymazat
  2. Knihu jsem nečetla a musím přiznat, že i její obálku vidím prvně. Ale vpadá to na úžasný příběh, rozhodně moc děkuji za tip, myslím, že si ji brzy přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem alespoň někoho navnadila! :) Jsem zvědavá na tvůj názor

      Vymazat