pondělí 4. května 2015

Temné bratrstvo (Temné bratrstvo #1)

E-kniha
Autor: Luke Scull
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Host
Počet stran: 447

Anotace: První díl strhující trilogie od nejslibnějšího nového hlasu britské fantasy.
Je doba temna. Zásoby kouzla čerpaného z mrtvých bohů pomalu docházejí. Démoni a netvoři zamořují zemi a poslední hranice mezi říšemi se začínají hroutit. Žárliví mágové tří velkých měst sedí ve svých kamenných věžích a přemítají nad tou špetkou magie, která zbývá… Není to doba stvořená pro hrdiny. Hrdinské písně jsou už dávno zapomenuty, jejich činy zůstávají nezapsány.

I v takových chvílích se však najde pár odvážlivců, kteří si uchovají jiskru naděje, spojí své síly na obranu proti tyranii nesmrtelných pánů a vytvoří nezvyklou skupinu — Temné bratrstvo.
Myslím si, že kniha dokáže dle anotace člověka snadno zaujmout (hlavně pokud má rád fantasy). Alespoň mě tedy zaujala a byla jsem ráda, když mi byla nabídnuta k recenzi. Proto jsem byla ze začátku hodně zklamaná, protože zprvu vůbec nesplnila mé očekávání.

Zhruba prvních sto padesát stránek, se mi četlo opravdu těžko. Autor si evidentně neuvěřitelně užíval
vymýšlení jmen, a tak každá postava dostala jména alespoň tři. Bylo opravdu těžké se v tom zorientovat.
Také se mi zdálo, že se Luke Scull chce přiblížit známé sérii Píseň ledu a ohně, i když je to jen můj osobní názor. Pokoušel se vytvářet vícero linií příběhu a pohled nám poskytoval z úhlu několika postav. Styl psaní mi vůbec nesedl. Myslela jsem si, že knize udělím maximálně dvě hvězdičky.

„Rozdíl mezi hrdinou a vrahem vězí pouze v tom, že hrdina je schopen obhájit každý temný čin, kterého se dopustí, a to před kýmkoli, kdo je ochotný ho poslouchat“

Dost z vás se teď možná rozhodlo, že knihu tedy číst nebude. Než uděláte nějaké ukvapené rozhodnutí, přečtěte si prosím recenzi do konce. Ve třetině knihy totiž došlo k zásadnímu zvratu. Konečně jsem si zapamatovala, jaké jméno náleží komu a ponořila se do příběhu. Nejsem si jistá, zda jsem si zvykla na styl psaní, ale spíše bych řekla, že se v průběhu změnil k lepšímu. Dokonce jsem se dostala do fáze, kdy jsem knihu téměř nedokázala odložit.

„Některé jizvy se nikdy nezahojí. Můžeme je zamaskovat a říkat si, že jsme v pořádku, ale rány zůstanou viditelné, všem na očích.“

Zdroj
Moc se mi líbilo, že autor ukazoval, že svět není jen černobílý. Není jen dobro a zlo. Toto se týká hlavně postav – neměli pouze záporné nebo kladné vlastnosti. Byli zkrátka lidští. Musím přiznat, že jsem byla opravdu napjatá, když proti sobě bojovali dvě postavy, ke kterým jsem chovala sympatie.
Také je zde krásně vidět, že vše nemusí být takové, jaké se zprvu zdá. Na konci můžete očekávat několik zvratů, které změní váš pohled na věc. Za toto má u mě autor rozhodně veliké plus. Je skvělé, když si člověk z příběhu může vzít nějaké ponaučení. V tomto případě jím je to, že bychom neměli dát na první dojem, a odsuzovat něco, pokud o tom nemáme dostatek informací.

„Vražda není nic ušlechtilého, spravedlivého nebo hrdinského. Je to… prostě vražda.“

Ve finále uděluji knize hvězdičky tři, i když ke konci jsem chtěla hodnotit knihu lepšími čtyřmi. Přesto musím vzít v úvahu i počáteční zklamání. I přesto, že to se dalo trochu očekávat, vzhledem k tomu, že se jedná o autorovu prvotinu.

V každém případě se již těším na druhý díl série a jsem moc zvědavá, jak se budou vyvíjet osudy hrdinů z Temného bratrstva i schopnost autorova psaní. 

Celkové hodnocení:  3/5
Za recenzní e-knihu děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete zakoupit v papírovém nebo elektronickém vydání.

6 komentářů:

  1. Souhlasim, ze zacatku me to moc nebavilo. Nejak jsem se nemohla zacist... Pasaze s bojem uz byly lepsi a napinavejsi. Zatim jsem se nerozhodla, jestli si prectu i druhy dil... Ale v celkovem pohledu je to prumerna fantasy. Moc ji nepomohlo, ze jsem ji cetla po Pisni krve, protoze s tou se to nedalo srovnat :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ta Píseň krve tě možná dost ovlivnila (já se na ní teprve chystám). Každopádně je třeba brát v úvahu, že je to autorova první kniha. Osobně si myslím (nebo spíše doufám?), že druhý díl bude lepší ;)

      Vymazat
  2. Mě se tato kniha celkem dost líbila na to že to byla první autorova kniha ale samozdřejmě že to mohlo být lepší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vzhledem k tomu, že je to jeho prvotina, tak se opravdu jedná o vydařená dílo. Hlavně stojí za to pokračovat ve čtení, závěr trilogie je perfektní! :)

      Vymazat
  3. Hmm, na to, jak jsi strašila, to nakonec nezní zas tak špatně. Já jsem na postavy s deseti jmény už celkem natrénovaná (po Flewelling a Eriksonovi už to snad ani horší být nemůže) a co se stylu psaní týče, hádám, že to je hodně o zvyknutí. Původně jsem myslela, že od spousty mých nejoblíbenějších autorů budu muset utéct oknem - a jak to nakonec dopadlo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to máš pravdu, že to bude asi dost o zvyku. A taky si myslím, že se autor postupně propíše do toho, že je lepší a lepší. Tréninkem se dá vylepšit všechno.

      Vymazat