pátek 12. září 2014

Napůl zlý (Napůl živý #1) [E-book]

Autor: Sally Greenová
Žánr: Fantasy, YA
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Euromedia
Počet stran: 368 stran

Anotace: Fantasy příběh o nezdolné vůli přežít. Příběh, který vás chytne a nepustí až do poslední stránky. Nadpřirozený thriller se odehrává v novodobé Anglii, kde mezi lidmi žijí v utajení černí-zlí a bílí-hodní čarodějové. Obě frakce rozděluje silná nenávist a spojuje jedna jediná věc - strach z chlapce, který pochází z obou stran. Patnáctiletý Nathan je synem smíšeného čarodějnického páru a ostatními čaroději vězněn a mučen. Chlapec musí ze svého žaláře uprchnout před svými šestnáctými narozeninami a najít svého otce, nejsilnějšího a nejkrutějšího černého čaroděje na světě, jinak zemře. Zvládne svůj nelehký úkol přesto, že nemůže nikomu věřit? Ani dívce, kterou miluje?



O této knize je poslední dobou hodně slyšet. Na první pohled by nám kniha mohla připomínat Harryho Pottera - vydala jí začínající autorka, je o čarodějích a o boji mezi dobrem a zlem. Avšak musím říct, že s Harry Potterem má jen pramálo společného.

Když vidíte námět o čarodějích, hned si jistě řeknete, že kniha bude plná kouzel, budou tam létat lidi na koštěti a tak podobně. U této knihy tomu tak ale není. Kouzel se v knize moc nezmiňuje. I když jsou tam zmínky o nějakém tom vaření lektvarů, léčení či hledání kouzelnického Nadání.

Kniha je rozdělena do několika částí. První část je psána v du formě. To není příliš obvyklé, ale zapůsobilo to na mě vcelku dobře. Jen jsem úplně nepochopila, jestli to mělo nějaký hlubší význam nebo ne. Zbytek knihy je psán v ich formě, příběh vypráví sám Nathan.

Příběh se mi četl docela snadno, ačkoliv nevím, zda to není hlavně tím, že kapitoly byly vcelku krátké. Je zvláštní, že na těch 368 stránkách se toho zároveň událo vcelku dost, ale celkově mi připadá, že se toho v knize moc nedělo. Byl to takový vcelku klidný děj, i když konec byl o něco akčnější.

Myslím si, že jedním s poslání knihy je, že autorka chce upozornit na to, že vše vždy nemusí být takové, jaké se to zdá. Například to, co se tváří jako dobré, vůbec dobré být nemusí a stejně tak je to i se zlem. To byla jedna z věcí, která se mi na knize líbila nejvíce.

Musím přiznat, že jsem dlouho nevěděla, jaké hodnocení knize dám. Dokonce i psaní této recenze pro mě bylo hrozně těžké, protože ve skutečnosti vůbec nevím, co si o této knize myslet.

Tak jako tak se již těším na další díl, hlavně proto, že chci vědět, jak to celé dopadne a jestli některé ty věci měli nějaký smysl, nebo tam byli jen tak, protože to autorku zrovna napadlo.

Celkové hodnocení: 3/5

3 komentáře:

  1. Teda, já jsem s touhle knížkou fakticky na rozpacích. Spousta lidí (většina) je z ní naprosto unešená. Ale dvě holky, se kterými mám téměř stejný vkus, to ohodnotily jako odpad. Takže jsem rozpolcena jestli to číst nebo ne :(
    Btw, má to nějaké kratší kapitoly ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je nejlepší to zkusit a uvidíš. Buď ti to sedne nebo ne.
      No tak jak je to s kapitolama už si upřímně moc nepomatuju, ale myslím, že nějak extra dlouhé nebyli.

      Vymazat
  2. Mě knížka docela zaujala. Četla jsem hlavně pozitivní recenze, takže si knihu někdy v budoucnu určitě přečtu :).

    OdpovědětVymazat