úterý 20. února 2018

Kaziměsti

Autor: Martin Bečan
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Fragment
ISBN: 978-80-253-3377-8
Počet stran: 256

Anotace: Čtveřice přátel naskočí jednoho dne do přijíždějící tramvaje číslo 0 a ta je zaveze do Nikam. Zjišťují, že město, ve kterém žijí a studují, má druhou tvář. Sněží v něm papír, tramvajové koleje tvoří horské dráhy, krysy se mění ve stíny a jsou v něm domy, ulice a celé čtvrti, o kterých většina lidí nemá tušení. Zlákáni plejádou divů a zázraků se rozhodnou sem přestěhovat. Jenže město je nakaženo nemocí…

Když tato kniha vycházela, byl kolem ní docela velký humbuk, a tak jsem i já podlehla, koupila si ji v předprodeji, byla na křtu, nechala si ji podepsat autorem a hned při cestě domů ji začala číst. Má očekávání byla obrovská.

Z počátku jsem měla ze čtení docela radost. Bylo to něco nového a kniha ve mě probouzela zvědavost a touhu dozvědět se, jak se příběh bude vyvíjet. Bavilo mě ve své hlavě pozorovat autorem popisované město. Město, které je skryté zrakům většině lidí, a krom jeho vlastní podivnosti, je plné i prapodivných bytostí. Bohužel nějak v druhé třetině knihy mi přišlo, že děj vůbec neplyne. Do čtení jsem se musela nutit a těšila jsem se, až budu mít knihu konečně za sebou. Ke konci naštěstí přišel další zlom, a to se pak kniha dala přečíst jedním dechem. Závěr rozhodně zvýšil mé konečné hodnocení.

„...vždycky toužil po velké lásce, ... Jenže když se mu naskytla příležitost velkou lásku prožít, hodně rychle se postaral o to, aby k ničemu nedošlo. Protože láska se musí opatrovat, zalévat a hnojit, zrovna jako cesmína, narcisy a tulipány. A skuhrat a stěžovat si na nevlídný svět je přece jenom o maličko jednodušší.“

Hodně dlouho mi trvalo, než jsem se oprostila od myšlenky, že hlavní postava není tak třináctiletý chlapec. Zkrátka to k tomu hrozně vybízelo. Dost mi to připomnělo dobrodružné knihy, které jsem četla, když jsem byla mladší. Nebylo by to ve finále lepší, kdyby byla kniha určena spíše mladším čtenářům? Věřím, že o několik let dříve bych si čtení užila mnohem více.

Když se ještě vrátím k postavám, mrzí mě, že jsem nedostala větší možnost postavy poznat. Vždy dovedu ocenit, když si v knize díky různým charakteristikám a chování protagonistů mohu vytvořit takové virtuální přátele. Nebo klidně i nepřátele. Hlavně když si k nim dovedu vytvořit nějaký vztah.

Kladný bod rozhodně patří přebalu. Ten se mi opravdu líbí a ke knize se skvěle hodí. Tvorba Lenky Šimečkové je opravdovým skvostem ve světě současných českých ilustrátorů, takže určitě doporučuji trošku “zagůglit”. Tohle byla určitě dobrá volba a jsem ráda, že si autor vyžádal obálku právě od ní.

V každém případě se příběhu musí nechat, že nápad stál za to a některé části knihy jsem doslova hltala. Svět, do kterého nás Martin Bečan zavedl je zajímavý a stojí za to ho poznat. Navíc je autor sympaťák, a tak doufám, že další kniha z jeho tvorby bude o něco lepší a zažene mé malé zklamání z Kaziměstů. Základem úspěchu je nemít přehnaná očekávání.

Celkové hodnocení:  3/5

9 komentářů:

  1. Kaziměti mě hodně nalákali (nebudu lhát :D) obálkou, která je skvěle zpracovaná. Anotace mě nalákala o něco méně, ale i tak bych si knihu chtěla přečíst, už jen proto, že ji napsal český autor a na Humbooku působil sympaticky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Volba této obálky byla rozhodně dobrým tahem ;) Určitě zkus a dej pak případně vědět, jak se Ti kniha líbila :)

      Vymazat
  2. Mě tato kniha nadchla. Zakoupila jsem si ji na Humbooku, vyslechla si autorovo povídání, nechala si ji podepsat a pak jsem ještě měla to potěšení Martina poslouchat na Radši srazu, kde byl hostem. Je to velmi zajímavý chlapík s mnoha nápady v hlavě. Jsem zvědavá na další jeho díla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě kniha nadchla :) Já mám ze čtení alespoň to poučení, že nemám mít přehnaná očekávání (což se mi poslední dobou daří, ale jak kolem Kaziměstů bylo tolik řečí a spousta kladných recenzí, tak jsem se nějak neudržela)
      Účast na Radši srazech Ti upřímně závidím. Jednou se Radši srazu zúčastnit je můj sen.
      Dalších knih se také nemohu dočkat :)

      Vymazat
  3. Na tuhle se právě chystám :) A obálka je top! Je to jedna z knih, kterou jsem si koupila hlavně kvůli obálce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, obálka je vážně nádherná! :) Jsem ráda, že jsem tuto ilustrátorku díky knize objevila

      Vymazat
  4. Názorů není nikdy dost. Na tuhle knihu jsem četla už tolik recenzí, že už jsem to přestala i počítat. Stejně se ale k jejímu čtení nemůžu odhodlat - jsem zvědavá, to ano, ale... a právě kvůli tomu ALE, které v každé druhé recenzi najdu, se mi do toho pořád nechce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tomu boomu kolem knihy podlehla hned na začátku, takže jsem neměla moc šanci přemýšlet nad tím, jestli se do ní pustím nebo ne :D Ale asi si nedovedu představit, že bych jejímu přečtení odolávala až do teď, i navzdory těm několika "ale". Právě proto, že nemáš tak velká očekávání, by tě kniha mohla nadchnout více než mě :)

      Vymazat
  5. Knihu jsem si pořídila hlavně kvůli obálce. Ta je prostě dokonalá. Po přečtení anotace jsem se bála, aby to nebyla nějaká překombinovaná urban fantasy. Ze začátku mi to přišlo trochu ujetý, ale časem jsem si na to zvykla. A je pravda, že když jsem od knihy moc neočekávala, tak mě nezklamala.

    OdpovědětVymazat