čtvrtek 25. ledna 2018

Medvědín

Autor: Fredrik Backman
Překladatel: Helena Matochová
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Host
ISBN: 978-80-7577-167-4
Počet stran: 499

Anotace: Pro většinu lidí neznamená vítězství na juniorském mistrovství v ledním hokeji nic moc, ale pro obyvatele Medvědína to znamená všechno.
Takové vítězství by totiž mohlo přitáhnout pozornost k upadajícímu městečku: přilákat státní dotace i talentované sportovce, kteří by dali Medvědínu přednost před většími městy v kraji.
Takové vítězství by rozhodně znamenalo všechno pro hubeného teenagera Amata, který je všude mimo led za otloukánka; pro Kevina, hvězdu juniorského družstva, stojícího jen krůček od zářivé budoucnosti v NHL; i pro Petera, obětavého sportovního ředitele HC Medvědín, jehož vlastní profesionální hokejová kariéra skončila tragédií.
Tým má šanci splnit sny celého města. Jenže jedné noci během zapíjení semifinálového vítězství se cosi odehraje mezi Kevinem a Peterovou dcerou — a najednou je všechno jinak. Jako vlny po rybníce se celým Medvědínem začnou šířit obvinění. V honbě za úspěchem týmu je obtížné rozpoznat hranici mezi pravdou a lží, slepou loajalitou a opravdovou důvěrou. Nakonec musí jeden mladý muž najít odvahu říct nahlas to, co nikdo zjevně nechce slyšet.


Když jsem zpozorovala, že mé oblíbené nakladatelství Host vydalo novou knihu od Backamana, hned jsem si říkala, že ji musím mít. Potom jsem zjistila, že je o hokeji. Hlavou mi proběhlo, že to není nic pro mě a že tedy tentokrát Backmenovu novinku vynechám. Ale neustále na mě vyskakovala všude na internetu a já nedokázala odolat. Navíc už jsem se přesvědčila o tom, že Backman nepíše jen přímočaře o jednom tématu, takže ačkoliv nejsem žádný hokejový fanda, Medvědín jsem si zkrátka pořídit musela!

„Nic víc po tobě tenhle sport nechce. Jen všechno, co máš.“

Do knihy jsem se začetla téměř okamžitě. Žádné dlouhé vleklé začátky a absolutní čtivost. To jsou pro mě
knihy Fredrika Backmana. Autorovi se dokonale podařilo udržovat mě v neustálém napětí. I když v počátcích se opravdu řešil převážně hokej, Backman neustále narážel na to, že se něco stane. V jeden okamžik jsem nebyla schopna se od knihy ani na chvíli odtrhnout. Bylo jasné, že ten zvrat už se blíží, že se brzy dozvím, o čem se autor celou dobu letmo zmiňuje. A pak se to konečně stalo. V té chvíli jsme byla tak dokonale vžitá do postav, že bych vlastně byla raději, kdyby se to nestalo. Byla jsem nabitá emocemi a už v té chvíli mi bylo jasné, že tahle kniha si rozhodně zaslouží maximální počet hvězdiček…

„V dospělosti prožíváme dny, kdy máme pocit, že meleme z posledního. Najednou nevíme, za co vlastně tak dlouho úporně bojujeme, jsme pohřbení ve skutečnosti a všednosti a ptáme se, jak dlouho to ještě vydržíme. Skvělé je, že všichni takových dnů ustojíme víc, než si myslíme. Děsivé je, že niko neví, kolik přesně.“

Už jste asi postřehli, že jsem vcelku vizuální typ, a tak se v recenzích ráda zmiňuji o vzhledu knihy a sazbě textu. V případě této knihy nemám co vytknout. Líbí se mi design obálky, text je krásně čitelný a hlavně jsou okraje dostatečně široké, takže si zbytečně nemusíte ničit vazbu, abyste dokázali přečíst, co se píše uprostřed.

Vlastním speciální zápisník na knižní citáty, do kterého si během čtení zapisuji myšlenky, které mě zaujmou nebo pobaví. Občas se mi stane, že si nezapíšu nic, což mě později mrzí, protože nemám čím doplnit recenzi, a protože si pomocí těchto úryvků ráda připomínám pocity, které jsem při čtení měla. V případě Medvědína jsem však měla spíše problém s tím, jaké citáty vybrat, abych recenzi příliš nezahltila.

„… a když se vrátil, bylo už na slova pozdě. Náhrobnímu kameni se nemůžete podívat do očí a prosit ho o odpuštění.“

Backman mě zatím nikdy nezklamal. Ani tentokrát, i když jsem původně knihu číst nechtěla. Nazvala bych ho opravdu mistrem svého řemesla, takže pokud jste od něj ještě žádnou knihu nečetli, rozhodně doporučuji to napravit. Ano, Backman se tedy právě oficiálně zařazuje mezi mé oblíbené autory a už se nemohu dočkat, až se vrhnu do čtení dalších jeho děl.

Celkové hodnocení:  5/5
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji eshopu KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete pořídit v papírové i elektronické podobě. Nyní k dostání i jako audiokniha!

Žádné komentáře:

Okomentovat