neděle 23. srpna 2015

Babička pozdravuje a omlouvá se + RECEPT

E-kniha
Autor: Fredrik Backman
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Host
ISBN: 978-80-7491-911-4
Počet stran: 424

Anotace: Zábavný a napínavý příběh plný nečekaných setkání, nepravděpodobných přátelství a obrovské síly pohádek a fantazie. Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyspělá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je čiperná, i když tím myslí, že jim připadá bláznivá. Elsa je jiná, než ostatní. Nemá jiné kamarády, než babičku, ale jí to nevadí. Babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou.

Příběh vypráví o sedmileté dívce jménem Elsa a její babičce. Elsa je jiná, než ostatní děti. Nemá žádné kamarády (kromě babičky), domů se vrací s monokly a ředitel školy říká, že by se měla přizpůsobit. S babičkou unikají do pohádkového světa, kde je odlišnost výhodou a Elsa se stává neohroženým rytířem. Společně podnikají různé honby za poklady, avšak přijde den, kdy se na takovouto cestu bude muset Elsa vypravit sama.

Autor se u nás proslavil minulý rok svou knihou „Muž jménem Ove“, o které už asi většina z vás slyšela. Předpokládám tedy, že jste nepřehlédli ani tuto novinku psanou Backmanovo rukou.
Již rok si říkám, že si toho slavného Oveho musím také přečíst, ale zatím jsem se k tomu nedostala. Když mi tedy byla nabídnuta Babička jako recenzní e-kniha, řekla jsem si, že četbu Backmanovy knihy již dále
odkládat nebudu.

Dříve jsem slyšela poměrně hodně chvály na styl autorova psaní, tak jsem se musela přesvědčit o pravdivosti na vlastní kůži.
Jednou z výrazných vlastností je opakování vět. Autor vám napíše větu na začátku kapitoly, ale vy jí možná zatím úplně nerozumíte. Ke konci kapitoly se věta objeví znova a tentokrát už vám je jasné, co tím chtěl autor říct. Tento prvek se mi opravdu líbil, i když už jsem se setkala i s negativním ohlasem.
Další zápornou vlastností, by pro některé mohla být občasná předvídatelnost příběhu, ale dle mého to na jeho kvalitě neubralo.

Hlavní postava je skoro osmiletá Elsa, která je o něco vyspělejší než ostatní děti v jejím věku. Ráda čte a dbá na správnou gramatiku, často všechny opravuje. U jejích vrstevníků si tím však nemůže vytvořit příliš přátel, spíše naopak. V dnešním světě se odlišné děti setkávají se šikanou poměrně často a tak si myslím, že je dobře, že na tuto skutečnost autor v knize upozorňuje.
Jednou z věcí, které mi byly na Else nesympatické, byla její záliba v elektronice – vlastní chytrý telefon, knihy čte zásadně na iPadu a neustále vyhledává informace na Wikipedii. Dle mého je to smutné, ale jedná se o další věc, která je v dnešní době zcela normální.

„Ne všechny příšery tak vypadají i navenek. Někteří si příšeru nesou uvnitř.“

Ze začátku vám možná budou připadat příběhy vyprávěné babičkou scestné a nepodstatné, ale během čtení poznáte, že tomu tak zdaleka není. Také se přesvědčíte o důležitosti všech vedlejších postav. To se mi na příběhu líbilo, jak je vše krásně vzájemně propojené, a že každá informace získaná při čtení je podstatná.

Dle mého je to kniha pro každého, zasmějete se u ní a možná si i pobrečíte.
Rozhodně nelituji toho, že jsem si knihu přečetla a jsem zvědavá, co řeknu na knihu Muž jménem Ove, kterou si chci v co nejbližší době také přečíst.

Celkové hodnocení:  4/5
Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz
E-knihu si můžete zakoupit zde.


Recept na skořicové šneky
Předtím, než se pustíte do čtení, vám doporučuji napéct si zásobu těchto skořicových šneků, o kterých je v knize několikrát zmínka. Jedná se o jednoduchý recept a zabrání tomu, aby se vám během čtení nadarmo zbíhaly sliny.

1 listové těsto
1 vejce
Skořice
Cukr krupice
(rozpuštěné máslo)

Listové těsto rozválejte na co nejtenčí podlouhlý plátek. Nyní můžete potřít rozpuštěným máslem, ale není to nutné. V každém případě nechte centimetr jednoho z delších okrajů prázdný (neposypaný, nepomazaný). Na rozválené těsto nasypte dostatečné množství skořice a cukru (můžete přidat i cukr vanilkový). Následně těsto smotejte do „rolády“, začněte u okraje naproti okraji prázdnému, pořádně utahujte. Poté roládu nakrájejte na cca centimetrové kousky a ty rozložte na plech s pečícím papírem. Šneky ještě před pečením můžete trochu zmáčknout. Nezapomeňte potřít vajíčkem. Pečte dozlatova.
Nejlepší jsou ještě zatepla.

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze a recept ! :)
    Kniha mě také už nějakou dobu láká.Je tolik nových knih,že se to prostě nedá stíhat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Ano, to naprosto chápu, také nevím, co mám číst dřív :D :)

      Vymazat