čtvrtek 9. dubna 2015

Bestie

Autor: Dominik Dán
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Slovart
ISBN: 978-80-7391-929-0
Počet stran: 280

Anotace: Brilantní detektivní román Bestie se odehrává po velkých společenských změnách, přesněji po sametové revoluci a následné amnestii v roce 1990, po níž se na svobodu dostává mnoho nenapravitelných zločinců. Někteří využijí pádu železné opony a opouští republiku. Za jedním z nich se přes polovinu Evropy táhne krvavá stopa, která se ale vrací domů. Recidivista po sobě zanechává zmasakrovaná a zneužitá těla žen, ale žádné otisky prstů. Kriminalistům ale přichází na pomoc nová metoda - analýza DNA. Na atraktivitě knize dodávají i změny perspektivy vyprávění, střídavě sledujeme vrahovy činy, Hlas, který ho nutí vraždit, a snahu detektivů chytit bestii v lidském těle...

Dominik Dán mě zaujal hned první knihou, kterou vydalo nakladatelství Slovart pod názvem Uzel. Po přečtení první knihy bylo jasné, že jeho dalším knihám čas určitě také věnuji. A tak se mi do ruky dostala Bestie.
 
Pokud někoho v první knize zklamal nedostatek obětí, tento díl vám to rozhodně vynahradí. S mrtvolami se doslova roztrhl pytel. Navíc jsou těla značně zmasakrovaná a ženy sexuálně zneužity.
Hlavní postavou je opět detektiv Richard Krauz. Na rozdíl od knihy Uzel již je o něco drzejší a ví, co si
může dovolit. Mezi kolegy je uznávanou autoritou, a tak není divu, že se spolu s Burgrem ujímají vedení případu. Jedná se o případ vskutku složitý, takže místy již všem docházejí síly. A upřímně si myslím, že kvůli brutalitě, některým citlivějším čtenářům docházejí také.

Kniha je dle mého názoru velmi čtivá. Když se nad tím zpětně zamýšlím, v některých částech se vlastně nic moc nedělo. Vzhledem k tomu, že jsem si toho však během čtení vůbec nevšimla, je očividné, že Dominik Dán psát vážně umí.

Jedním z hlavních prostředků, které činí knihu zajímavou a originální, je pohled, kterým příběh sledujeme. Autor nám dává pohled samozřejmě ze strany kriminalistů. Neopomíná však ani vraha a oběti. Dozvídáme se tedy o životě zavražděných, myšlenkách vraha a úvahách mord party. Možná si teď myslíte, že vám tím vše vyzradí, ale nemusíte se bát, o napětí rozhodně nepřijdete.

Co dalšího je na příběhu impozantní? Je toho dost, ale jednou z věcí je rozhodně to, že se jedná o skutečný případ z historie slovenské kriminalistiky. Pokud to někoho zajímá, hledejte pod jménem Ondrej Rigo. Těm co však knihu plánují číst, doporučuji, aby tak učinili až po její přečtení. Jinak byste se připravili o překvapení.

V knize je také krásně vidět, jak se kriminalistika postupně vyvíjela. Zatímco v jiných zemí, které pozorujeme na začátku příběhu, se metoda DNA již vcelku normálně používá, na Slovensku je tato metoda zatím neznámá. Až ke konci příběhu ji kriminalisté vyzkoušejí a zjistí, jak užitečná může být. 

Ačkoliv se mi první kniha líbila o něco více, i Bestie je kniha, která se zařadí do žebříčku mých oblíbených knih. Já i zbytek rodiny již napjatě očekáváme další díl.

Pokud by se mě tedy někdo zeptal, zda bych knihu doporučila ostatním čtenářům, odpověď by zněla jednoznačně „Ano!“.

Celkové hodnocení:  4/5
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart.

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze! Na knihu se sice nechystám, ale možná bych ji mohla pořídit mamce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To je dobrý nápad, moje rodiče si knihu také oblíbili. A když už jí bude mít mamka, můžeš si jí také přečíst ;) Já třeba nejsem úplně fanoušek detektivek, ale knihy Dominika Dána vážně můžu :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Na tuhle knížku se chystám, ale ještě si s ní nejsem tak úplně jistá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Určitě si jí přečti, stojí to za to ;)

      Vymazat