pondělí 9. února 2015

Mé zájmy - orizuru

Předpokládám, že většina z vás si po přečtení nadpisu asi říkala, o čem že to dnešní díl rubriky "Mé zájmy". Někteří  z vás si možná domysleli, že by se mohlo jednat o něco japonského a alespoň někdo tento článek otevřel s tím, že věděl, o čem přibližně bude.

Zdroj
Myslím si, že orizuru znáte všichni, jen jste o tom možná neslyšeli pod tímto názvem. Nebudu vás tedy více napínat. Orizuru (折り鶴) v japonštině znamená origami jeřáb. Jedná se o jedno z nejznámějších origami vůbec. Pro úplné lajky raději upřesním i ten pojem origami. V překladu je to skládat papír, tudíž jsou tak nazývány právě skládačky z jednoho čtvercového kusu papíru.

Vzhledem k tomu, že se jedná o projekt "mé zájmy", chtělo by to asi říci, proč se o orizuru vůbec zmiňuji... Jednoho dne, nevím přesně kdy to bylo a za jakých okolností, mi má kamarádka řekla něco o orizuru legendě. Podle jedné staré japonské legendy se praví, že tomu kdo složí 1000 papírových jeřábu, se splní jedno přání. V některých zdrojích můžete také vyčíst, že po doskládání orizuru budete šťastní. Ať tak či onak, zní to docela lákavě, ne?

Zdroj
A tak jsem zkrátka začala se skládáním. Počet poskládaných jeřábů si pečlivě zapisuji. K dnešnímu datu jsem jich poskládala 270. Do té tisícovky to ještě je docela daleko, ale i tak si myslím, že je to hezké číslo.

Možná si teď říkáte, co s origami asi tak dělám. Pár mi jich visí doma či zdobí mou knihovnu. Většina je
však u nových majitelů. Abyste tomu rozuměli, rozdávám jeřáby kudy chodím. Dávám je lidem (známým i neznámým) s tou myšlenou, že i jim přinesou štěstí. Toto rozdávání mám moc ráda, protože mě těší, když pozoruji úsměv oněch lidí.
Někteří z vás už možná origami ode mě mají, protože je často posílám i poštou s různými balíčky, tedy i s výhrami v soutěžích.

Je to docela i uklidňující záležitost a navíc se tím často zbavíte nepotřebných papírů. Navíc se jedná o jednoduché origami (i když první díla nejsou vždy ta nejpovedenější), takže pokud máte po ruce zrovna papír, nic vám nebrání v tom, abyste si skládání také zkusili. Třeba vás to chytne ;)
Zdroj

11 komentářů:

  1. Loni na jaře mi onemocněla osoba velmi blízká, a já se uchýlila právě ke skládání jeřábů. Skládala jsem furt a celou tisícovku jsem dodělala tak za 3 měsíce asi? Byla to fuška a padlo na to strašně papíru.

    Teď skoro po roce, nechci nic zakřiknout, ale myslím že přání uzdravení se nakonec (snad téměř) splnilo. Možná už jenom ta samotná myšlenka tisíce jeřábu pomohla a povzbudila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je krásné :)
      Ono je nejdůležitější věřit. Když člověk něčemu z plného srdce věří, můžou se stát i zázraky :).
      Jinak té osobě přeji hodně zdraví, které je toliko propojeno se štěstím.

      Vymazat
  2. Já jsem je skládala hned první den kdy jsem začala chodit s přítelem :) a dala jsem mu je na narozeniny a vůbec jsem je nepočítala ale vím, že je husby spočítal a bylo jich 800 :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jestřába jsem se naučila skládat teprve minulý rok od své sousedky, ostatně jako motýla (toho zas od mamky). Je to fajn se věnovat origami, když se člověk nudí (hlavně ve škole) nebo má přebytek papíru (sešity, letáky). Bez nějakého významu jsem jednoho papírového motýla věnovala spolužákovi a ten zas své tanečnici, která pochybuju, že si ho nechala. Ne že by mě to mrzelo... Toho jeřába dělám na chlup stejně, jen ty moje křídla vypadají trochu jinak. Zatím nemůžu přijít na to, u jakého kroku se od výše vloženého návodu liším, přijde mi totiž, že postup mám stejný. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může to být třeba tím, že origami jen špatně rozevíráš.. Klidně mi můžeš poslat fotku, jak to vypadá. Možná přijdeme na to, kde je chyba.
      Každopádně ty křídla můžou být různá - někdo je ohýbá, někdo jen rozevře a někdo je ještě natáčí, takže jsou jakoby kulatá. Já používám všechny možnosti, podle toho jakou mám zrovna náladu

      Vymazat
  4. Jeřáby skládám už také dlouho, jen si jejich počet nezapisuji. Chtěla bych, ale už se mi zdá moc pozdě... Třeba mě v budoucnu nějaké přání překvapí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teoreticky není nikdy pozdě. Já to mám hlavně tak, že mě docela zajímá, kolik už jsem jich poskládala. Samozřejmě jsem nějaké poskládala i předtím, než jsem s počítáním začala, ale myslím, že to bylo jen nějaké zanedbatelné množství

      Vymazat
  5. Už jsem o tisícovce jeřábů slyšela, nápad je to moc hezký :) Děkuju za pěkný článek, právě jsem se rozhodla, že to taky zkusím. Možná jich nebude tisíc, ale napadlo mě, že to bude hlavně hezké na focení :D Takže jdu na to :D Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zatím tisícovky stále nedosáhla. Skládám teď méně, ale stejně nepřestávám. Jsem ráda, že tě to inspirovalo. Já je třeba moc ráda dávám lidem, jen tak pro štěstí. A teď mám v plánu udělat z toho nějaký landart u nás ve městě. Zkrátka je někam navěsím se vzkazem, ať si je kdokoliv vezme

      Vymazat
  6. Já jsem o tomhle ještě neslyšela, ale docela mě to zaujalo. :) Je to krásný nápad. :) A 270 je skutečně pěkné číslo a já věřím, že to do té tisícovky uteče. :)

    OdpovědětVymazat