sobota 7. února 2015

Etiketa a špionáž (Trochu jiný penzionát #1)

Autor: Gail Carriger
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: CooBoo
ISBN: 978-80-7447-506-1
Počet stran: 288

Anotace: Čtrnáctiletá Sofronie dává svojí mamince pořádně zabrat. Víc než správné vychování ji zajímá rozebírání hodinek a šplhání po stromech a její rodina nemůže než doufat, že nikdy nikdo neuvidí, jak dělá pukrle. Paní Temminicková zoufale touží, aby se z její dcery stala pravá dáma. Proto Sofronii zapíše do Penzionátu mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek.
Ale Sofronie si brzy uvědomí, že to není tak docela škola, v kterou by její matka doufala. Tenhle penzionát je… tak trochu jiný. Dívky se tu sice učí tanci, jak se správně šatit a etiketě povšechně, ale zároveň i jak se vypořádat se smrtí, jak rozptýlit a odvést pozornost, a hlavně té opravdové špionáži – samozřejmě při zachování nejvybranějších mravů. Sofronii a její přítelkyně čeká vskutku strhující první rok!


Kniha mě svým námětem zaujala na první pohled. Sice mě trochu děsilo, že hlavní hrdince je čtrnáct let, ale rozhodně mě to neodradilo.

Časově bych děj zařadila do krásného devatenáctého století – století páry. Vzhledem k tomu, že toto je jedno z mých nejoblíbenějších období, je vcelku jasné, čím si mě kniha tolik získala.
V této době se dbá na to, aby se ženy chovaly a vypadaly tak, jak říkají určité společenské normy. Ženy, které projevují nějaké typické mužské chování, jsou dosti odsuzovány. Něco takového si už asi v dnešní době nedokážeme představit. Avšak tehdy ženy zkrátka musely dávat najevo, že jsou ženami.

Přesně takovým chováním se však vyznačuje Sofronie, hlavní hrdinka tohoto příběhu. Raději by celý den lítala někde venku, šplhala po stromech a zkoumala, jak fungují všelijaké stroje. Aby se za ní její matka nemusela stydět, rozhodne se na určitá doporučení, že svou dceru pošle do dívčího penzionátu. Tím pro Safronii začíná nové dobrodružství.

Sofronii z počátku děsí představa, že jí někdo bude učit, jak se chovat jako správná dáma. Ale když zjistí, že na škole se neučí pouze etiketa, vyučování si velmi oblíbí. Navíc si v penzionátu najde několik dobrých přátel.

"Sedět před člověkem, kterého hodláte zabít, je velmi nepraktické." -str.156-

Hlavní hrdinka mi byla vcelku sympatická, ani mi nevadilo, že je mladší.
Někdy mě překvapovalo, do jakých akcí se pouští, vzhledem k tomu, že by jí za některé v klidu mohlo hrozit vyloučení ze školy, na které jí tolik záleží.
Pokud jste zastánci všelijakých mytologických tvorů, mám pro vás dobrou zprávu. I s těmito postavami se v knize setkáte, ať už je to upír nebo třeba vlkodlak.
Samozřejmě nesmí chybět „záporáci“. Hlavními padouchy jsou jednoznačně vzducholapkové. Jak už sám název napovídá, jsou to, dalo by se říct, loupežníci, jejichž oblíbeným prostředkem jsou létající balóny. Vzducholapkové však nejsou jediné záporné postavy, některé se totiž nacházejí i mezi Sofroiinými spolužačkami.  

Dle mého názoru je příběh psaný velmi čtivě. Nedělalo mi žádný problém se do knihy začíst a přečetla jsem jí během pár dnů, i přesto, že jsem zrovna časově vytížená. Možná na tom měla svůj podíl jednodušší dějová linie. Také se na tom však určitě podílel i poutavý styl autorčina psaní. 

Ačkoliv je kniha rozhodně spíše pro mladší čtenářky, mě samotné se moc líbila a jsem doopravdy zvědavá, jak si autorka poradila s druhým dílem. Pokud se bojíte, že jste na knihu již příliš staří, radím vám, abyste ji předem neodsuzovali a nechali se unášet poutavým příběhem. A jestli jste obdivovatel steampunku, tak je to jen další důvodu, proč si knihu přečíst.

Celkové hodnocení: 4/5

8 komentářů:

  1. Století páry - chtě nechtě jsi mi připomněla film Marečku, podejte mi pero :D
    No, to je jedno, každopádně moc pěkná recenze. A děkuji za doporučení na Goodreads, nechám si poradit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Není zač, určitě knihu zkus, je opravdu povedená :)

      Vymazat
  2. Knížku jsem četla už poměrně dávno, ale mám na ni podobny názor :) jednoduše se mi líbila a hned bych ji doporučila dalším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelá recenzia a tie fotky sú veľmi podarené! :)
    Knihu má mladšia sestra, ale aj mňa veľmi láka, takže si ju určite od nej požičiam a prečítam. :)

    OdpovědětVymazat