úterý 2. prosince 2014

Uzel

Autor: Dominik Dán
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Slovart
ISBN: 9788073919283
Počet stran: 312

Anotace: V roce 1988 nastal v kariéře Richarda Krauze významný zlom - z pochůzkáře se stal detektivem. Hned první případ, vražda pracovníka ropné rafinerie, mu dává pořádně zabrat a namísto toho, aby se věnoval ženě Sylvii a malé dceři, zůstává v práci ještě déle než předtím. Možná i proto, že rozehrál velmi riskantní hru s prodavačkou z bufetu Valikou. Na oddělení vražd se mladého eléva policejního řemesla ujmou starší kolegové Hanzel a Burger a rozhodnou se z něho vychovat detektiva podle svých představ. Politická situace, soudruzi z ministerstva, „kolegové" ze Státní bezpečnosti, ale hlavně bezohlednost doby zavedou trojici detektivů do bizarního prostředí mezi ostnaté dráty táhnoucí se po celé státní hranici se západním světem. Tady se odehraje vražda vojenského pilota nadzvukových stíhaček, vražda, která má zničit Krauzovu kariéru hned na počátku. Před detektivem leží gordický uzel. Neví, jestli najde odvahu ho rozseknout. Zažívá něco, s čím se alespoň jednou za život musí popasovat každý správný muž...



Když jsem knihu poprvé držela v ruce, myslela jsem si, že se jedná pouze o obyčejnou detektivku, zasazenou do socialistického Československa. Už po přečtení prvních pár stránek jsem však zjistila, že tomu tak úplně nebude.

Ve Slovensku je kniha vydávána jako šestnáctý díl série. U nás se však jedná o první. Nemusí vás to děsit, chronologicky se totiž řadí ne první místo.

Zprvu se mi zdálo, že se v knize vyskytuje příliš mnoho spojek "a". Nevím, zda to později z knihy vymizelo, nebo zda jsem to přestala vnímat, když jsem se do knihy konečně začetla.

Ze začátku v knize pozorujete život několika lidí, u kterých se vám zdá, že jediné co je spojuje, je jejich národnost. U některých si možná říkáte, že s příběhem nemají vůbec co dělat. Já jsem i přesto jejich životy sledovala ráda. Navíc v průběhu čtení zjistíte, že všechny postavy jsou pro vývoj příběhu důležité.

"Jarní déšť smyl krev, která zůstala na kótě dvanáct, krev z rukou vrahů však nesmyje nic, ani ta nejčistší voda, byť i svěcená, ba ani oheň, až na ně dojde řada." 
-str. 266-

Hlavní postavou je jednoznačně Richard Krauz. Někdy mne trochu vytáčel tím, co provádí. Místy mě překvapovalo, že nevěří například tomu, co se děje na StB. I přesto se jedná o chytrého a odvážného muže.
Dosti nesympatickou postavou pro mě byla Valika, naštěstí pro mne se v příběhu příliš často nevyskytovala.
Hodně jsem si oblíbila pilota. Myslím, že kdybychom se znali, vycházeli bychom spolu opravdu dobře.
Nebudu vám zde představovat všechny postavy - jen ať máte nějaké překvapení.
Každá z postav má své kouzlo a myslím, že nikdo z nich by si netroufl tvrdit, že je život peříčko.

Jak už jsem zmiňovala na začátku, nejedná se o klasickou detektivku - stane se vražda, kriminalisté jí vyšetřují, vše se vyřeší a konec. Ne, tohle v této knize opravdu nečekejte. Příběh je hodně propletený různými ději. K samotné vraždě se dostanete až tak v polovině knihy. Nechci vás tím však od knihy odradit, rozhodně stojí za to. Navíc si ji oblíbí i ti, kteří detektivky normálně moc nemusí.

Pro mne bylo opravdu zajímavé, pozorovat dění v Československu - ať už to, co se dělo u hranic nebo například jak probíhali výslechy u StB. Myslím, že kniha je v tomto ohledu dosti realistická, protože sám autor jí prožil.

Kniha je plná důležitých rozhodnutí, která ve většině případů nejsou vůbec jednoduchá. Přesvědčí vás, že člověk s tím co dělá nemusí vždy souhlasit a může to považovat za nesprávné. I přesto ho však něco donutí, aby jednal tak, jak jedná. Kniha jako by mi říkala, že není dobré odsuzovat lidi jen podle jednoho jejich činu a už vůbec ne, pokud neznáte žádné okolní situace.

Celkové hodnocení:  5/5
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart.


Ukázka z knihy:

3 komentáře:

  1. Na tuhle knihu jsem koukala v knihkupectví. Zaujala mě obálka, proto jsem se u ní zastavila. Ale zase jsem o ní nikdy neslyšela, tak jsem šla dál. :D Teď si říkám, že jsem si Uzel měla koupit... :)
    Hezká recenze, navnadila mě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Je to hezká kniha, určitě doporučuji připsat ji na vánoční seznam ;)

      Vymazat
  2. Ahoj nominovala jsem tě do jednoho TAGu
    http://zavk.blogspot.cz/2014/12/tag-pan-bozsky.html

    OdpovědětVymazat