pondělí 15. prosince 2014

Hloubení (Les mytág #4)

Autor: Robert Holdstock
Rok vydání: 1995
Nakladatelství: Polaris
ISBN: 80-85911-10-8
Počet stran: 366

Anotace: Alex Bradley, dítě s nadměrně rozvinutou fantazií, které má po drastickém útoku neznámých sil poškozenou levou polovinu mozku, zmizí z domova. O měsíc později je jeho tělo nalezeno na okraji Ryhopského lesa. Alex byl však ve skutečnosti vstřebán lesem, vtažen skrz Hloubení do jeho zeleného jádra. Tam jeho mysl začíná oživovat tajuplný hvozd zvláštními narušenými mytágy, které ohrožují les, jeho přirozená mytága i Alexova otce Richarda, jenž spolu se skupinou vědců zkoumajících les pátrá po svém ztraceném synovi.



Na další knihu Roberta Holdstocka jsem se jako vždy těšila. Vzhledem k tomu, že jsem již předchozí díly série Les mytág četla a zamilovala si je, věděla jsem co očekávat, takže anotaci jsem si poprvé přečetla až při vytváření této recenze.

Ryhopský les je dochován již z doby prvních lidí. Z venku se jeví jako vcelku malý lesík, ale jakmile se dostanete dovnitř, zjistíte, že les je opravdu rozlehlý. Uvnitř vznikají mytága - jedná se o postavy z legend, které jsou ukryty v nejhlubší části mysli všech lidí. Uvnitř lesa tedy můžete narazit na několik forem Robina Hooda či různých například francouzských vojáků, jejichž legenda je pravděpodobně zapomenuta.

Na Lesu mytág je kouzelné to, že v každém díle je hlavní postavou někdo jiný, ale i přesto jsou hlavní postavy propojeny s těmi předchozími. A nemyslím tím pouze spojení skrze místo odehrávání, kterým je právě Ryhopský les a okolí.

Tento díl se točí kolem Richarda Bradleyho a jeho syna - kamaráda Talis, se kterou jsme se již seznámili v minulém díle. V jedinou noc Richard zažije několik zvláštních událostí, které mu změní život. Když jede s manželkou a synem Alexem ze školního představení, skočí mu do cesty prapodivný muž pouze v županu. Richard ho naštěstí mine, ale spolu s Alexem dojdou k zajímavému poznání. Další překvapení Richarda čeká, když dorazí domů. Spatří, jak nějaká žena utíká ze zadních dveří jejich domu. Uvnitř mu nechala vzkaz, který mu však nedává žádný smysl.

Na Holdsotckových knihách je vidět, čím se zajímal. Již jsem zde zmiňovala, že jsou originálně propojeny jednotlivé díly Lesu mytág. Zjistila jsem však, že tento díl je skrze nějaké postavy propojen i s Keltikou. Přičemž Keltika je prvním dílem Merlinova kodexu, tedy jiné série.

Od knihy jsem čekala hodně a má očekávání také splnila. Opět jsem se utvrdila v tom, že Robert Holdstock byl opravdu úžasným fantasy autorem. Celou sérii doporučuji hlavně těm, které nějakým způsobem zajímají legendy, či tíhnou k lesům, podobně jako já. Myslím však, že Les mytág se budu líbit všem příznivcům žánru fantasy.

Celkové hodnocení:  4/5

4 komentáře:

  1. Skvělá kniha, třeba na to když jste nemocní a nudíte s - řekla bych :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně nevím, proč je to skvělá kniha, když se někdo nudí? Četla jsi jí a nelíbila se ti, či jak? Dle mého názoru je to skvělá kniha ve všech ohledech.
      Jinak děkuji

      Vymazat
  2. O tomto autorovi a knize (sérii) slyším poprvé :) docela mě to zaujalo, bohužel mám hodně povinností do školy, takže se má četba momentálně věnuje hlavně českým autorům a nestíhám jiné :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě stále překvapuje, že je série docela málo známá, protože to opravdu stojí za to. Pokud někdy budeš mít čas, určitě doporučuji :)

      Vymazat