sobota 15. listopadu 2014

Trhni si!

Autor: Andrea Kabeláčová
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Fragment
ISBN: 978-80-253-2219-2
Počet stran: 392

Anotace: Mia je sedmnáctiletá holka, která se na vlastní pěst protlouká životem. K tělu si jen tak někoho nepustí a pro drsné slovo nejde daleko. Když odejde od své nesnesitelné matky, začne žít v opuštěném domě s partičkou kluků, kteří jsou na tom podobně jako ona. Když mezi ně přijde nový spolubydlící, není z něj Mia zrovna nadšená. Hádky jsou na denním pořádku, ale postupem času se ukazuje, že na rčení "co se škádlívá, to se rádo mívá", možná něco bude.



První, čím mne kniha zaujala, byla samozřejmě výrazná obálka. Po přečtení anotace jsem si řekla, že to zkusím, ačkoliv jsem si myslela, že to nebude úplně můj styl.

Od příběhu jsem příliš nečekala, proto mě překvapilo, jak rychle jsem se začetla a nemohla se od knihy odtrhnout. Upřímně však nedokážu říct, čím přesně to bylo způsobeno.

Knize bych trochu vyčetla, že spousta věcí byla hodně předvídatelných. I přesto to však neubralo na mé touze číst dál.

Mia mne mnohdy vytáčela svým chováním, přehlížením věcí, které byly zřejmé, urážením se kvůli každé blbosti, ... I přesto jsem jí to úplně nevyčítala. Přeci jen si něco jako malá zažila. Navíc ztratila ve všechny lidi důvěru, což je také vcelku pochopitelné. Bylo zajímavé pozorovat hledání ztracené důvěry, což opravdu není tak jednoduché, jak se může zdát.

Od určité části jsem neustále přemýšlela nad tím, jak kniha skončí. Napadali mě jen dva náměty na konce - jeden se mi zdál méně pravděpodobný a ten druhý mne vůbec nelákal. Takže jsem knihu zároveň již chtěla dočíst, ale i přesto jsem stále oddalovala čtení posledních stran.
Bohužel, mé obavy byli na místě. Konec byl zkrátka takový nijaký, například epilog mi přišel absolutně o ničem. Nemyslím tím otevřený konec, ten bych nějak skousla a rozhodně by mi nezkazil dojem z celé knihy. Abyste chápali, pro mě je konec jedna z nejdůležitějších částí knihy. A tak se stalo, že z knihy, kterou jsem chtěla hodnotit hodně dobrými čtyřmi hvězdičkami, se stala horší tříhvězdičková kniha.

Celkové hodnocení:  3/5


Ukázka z knihy:


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

9 komentářů:

  1. Taky jsem si knihu chtela precist. Ale ted nevim zda to ma vubec cenu. Jinak pekna recenze uz se tesim na dalsi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus to, třeba tobě ten konec takový připadat nebude. Navíc jinak se mi četla vážně dobře.
      Moc děkuji za pochvalu recenze :)

      Vymazat
  2. Veľmi zaujímavá recenzia. Kniha ma napriek tomu vôbec neláka, a tým "divným" koncom už vôbec. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka mě ani trochu neláká - nelíbí se mi ani obálka, ani anotace. Celý příběh mi přijde takový o ničem...

    OdpovědětVymazat
  4. Ami: Kniha mi má brzy přijít, tak sjem na ni zvědavá!
    Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já jsem zvědavá, co na knihu řekneš...
      Děkuji :)

      Vymazat
  5. Až budu mít čas určitě si tuhle knihu ráda někdy přečtu, ale teď toho mám spousty a čas žádný :(

    OdpovědětVymazat
  6. Na tuhle knížku už jsem taky koukala. Popravdě mi moc neseděl ten styl, ale něco mě na ní prostě láká :D Podle tvojí recenze bych se rozhodla spíš pro "nepřečtení", ale každý člověk to má s knihami jinak, takže jí možná dám šanci :)

    OdpovědětVymazat
  7. U typu těchto knih je myslím předvídatelnost záměrná a jde spíš o odreagování. Od Trhni si čekám opravdu minimum, takže v blízké době ne. :D

    OdpovědětVymazat