sobota 8. listopadu 2014

Aréna smrti (Hunger games #1)

Autor: Suzanne Collins
Rok vydání: 2013 (2. vydání)
Nakladatelství: Fragment
ISBN: 978-80-253-2048-8
Počet stran: 328

Anotace: Jmenuji se Katniss Everdeenová a posílají mne zemřít.

V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.
Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt.

Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit? Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska.

Hladové hry začínají…



Tuto knihu jsem četla již po třetí. Hned ze začátku mne překvapilo jak jednoduše je kniha psaná. Dříve jsem si toho nevšimla. Nebo jsem to možná zapomněla, protože když čtete dál a dál, je kniha psaná stále lépe.

Opětovně mě vyděsilo, když jsem si uvědomila, že Katniss je pouhých šestnáct. Podle chování bych jí typovala starší a z počátku jsem to autorce trošku vyčítala, ale pak jsem si uvědomila, že Katniss přeci jen musela předčasně dospět. To ona se musela starat o svou milovanou sestru Prim a její matku po tom, co jejich otec tragicky zahynul. Obstarávala potravu a snažila se, aby Prim měla co nejlepší život, i přesto, že žila ve Sloji. Sloj je část dvanáctého kraje, kde žijí ti nejchudší.

Během průběhu her jsem velmi často uvažovala o pocitech rodin splátců (dívka a chlapec z každého kraje ve věku od dvanácti do osmnácti let, který byl vylosován v den sklizně a musí se účastnit her). Jak se asi cítily rodiče, když pozorovali jak jejich děti trpí, umírají a zabíjejí? V tomto souhlasím z Katniss, nechtěla bych porodit díte, když bych věděla, že ho čeká toto. V některých ohledech se to může zdát i sobecké.

Přijde mi až neuvěřitelné, že se lidé ani příliš nebouřili. Jistě, chápu, že by za to byli dozajista tvrdě potrestáni, a že možná spousta z nich již´byla svědkem takového trestu. Ale i přesto... Ti lidé museli mít opravdu strach.

Zamilovala jsem jak knihu, tak i film.  I přesto jsem neudělila pět hvězdiček. Proč? Je to z toho důvodu, že jsem si plně vědoma faktu, že existuje mnoho lépe zpracovaných děl, kterým se tato kniha nemůže rovnat. I přesto si však myslím, že Hunger games stojí rozhodně za to.

Celkové hodnocení:  4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

9 komentářů:

  1. Túto trilógiu už máme dlhšie doma a mám chuť si ju prečítať, no pre množstvo kníh, ktoré ma tu ešte čaká, mi neostáva veľa času. :/ Na knihu som však veľmi zvedavá, keďže film sa mi páčil. :) Pekná recenzia. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Celou trilogii jsem četla a teď jsem si o ní znpvu napsala Fragmentu, protožě tu sérii musím mít doma! Už se jí nemůžu dočkat :) Film se taky strašně poved, ale druhý díl a první část třetího je ještě lepší, ale musím to mít v originálním znění s českými titulkami :) Jinak se prostě u filmu nerozbrečím!
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, také jsem se rozhodla, že chci mít všechny knihy doma ve své knihovně :)
      Jo, z filmů mám radost. Francis Lawrence se opravdu vyznamenal

      Vymazat
  3. souhlasim, kniha nebyla spatna, presto si myslim, ze se z toho dalo vyzdimat vic... ale mam tuto serii rada a filmove zpracovani se docela verne drzi knih...

    OdpovědětVymazat
  4. Všechny tři knihy jsem četla, a teď už se nějak nemůžu rozhodnout, která je moje nejoblíbenější. Hned po přečtení to byla první a třetí, teď po pře-přečtení už to jsou všechny tři.

    OdpovědětVymazat
  5. To už je nějaká doba, co jsem tuhle knihu četla poprvé... ale hrozně mě to chytlo, tahle dystopická literatura mě prostě hrozně fascinuje :)

    OdpovědětVymazat
  6. Upřímně bych taky udělila 4 hvězdičky a to z jediného důvodu. Knihy, které si zaslouží všech pět, jsou druhý a třetí díl této série. Překvapuje mně, že Ti přišla Katniss příliš vyspělá. Mně se naopak zdálo, že zas tak zkušená není. Minimálně v mezilidských vztazích se nevyznala vůbec, aspoň ne v prvním díle této skvělé trilogie :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se celá trilogie hodně líbila a líbil se mi hodně styl, jakým byla psaná, oceňuji určitou jednoduchost, protože člověk pak nemusel hluboce pátrat, aby něco pochopil, ale i tak si myslím, že to byla kniha, která hodně nasadila brouka do hlavy a člověk pak mohl dumat nad spoustou věcí :)

    OdpovědětVymazat