pátek 12. září 2014

Zlodějka knih

Autor: Markus Zusak
Žánr: Válečný román, Drama
Rok vydání: 2009
Nakladatelství: Argo
ISBN: 978-80-257-0188-1
Počet stran: 526

Anotace: Mladý australský autor sepsal silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující.



K této knize jsem se dostala díky tomu, že jsem nejprve narazila na film. Nepustila jsem si ho však dříve, než jsem dočetla knihu. Do knihy jsem se pouštěla s tím, že se bude jednat o nějaký skličující příběh, odehrávající se během Druhé Světové Války v Německu. Také jsem doufala, že trochu odstraní můj záporný postoj k Němcům. To se knize alespoň částečně povedlo.


V knize můžete narazit na několik německých slov. Nemusíte se však bát, že jim nebudete rozumět. Vždy jsou tam i přeložená. Jen já, jako francouzštinář, jsem měla problém s tím, jak německá slova číst. Ale to samozřejmě není nic zásadního, co by vám pokazilo zážitek z knihy.

Hodně mě vyděsilo, když se jedna z mých oblíbených postav objevila na scéně s županem a pantofli, na nichž měla hákové kříže. Jediné v co jsem v tu chvíli doufala, bylo, že snad to má jen kvůli svému postavení nebo, že oblečení například dostala od svého manžela. Z knihy jsem se to nedozvěděla. Avšak musím přiznat, že jedna z možností je, že doopravdy Hitlera uznávala. A já to těm lidem nemůžu mít až tak za zlé, protože Hitler byl doopravdy jistě dobrý řečník, ačkoliv v knize na jeho proslovy nenarazíte.

Co se postav týče, měla jsem moc ráda paní starostovou. Taktéž mi k srdci přirostl Max, ačkoliv mi připadal tak trochu zvláštní. I když, možná, že za jeho podmínek bychom byli také možná trochu zvláštní. O Maxovi bych si možná i troufla říci, že byl mou nejoblíbenější postavou. Mezi mé další oblíbené postavy patřila přátelská postava Hanse Hubermanna. Celkově když se nad postavy zamyslím, nevybavuji si žádnou, kterou bych neměla ráda, jak tomu u většiny knih bývá.

Upřímně však musím říct, že tak do osmdesáti procent knihy jsem si říkala, že jsem od knihy čekala víc. Zdála se mi až nějak moc poklidná, vzhledem k tomu, že se odehrává během války. Avšak i přesto, že na mě v těchto okamžicích byla vcelku klidná, rozhodně nebyla nudná a čtení jsem si užívala. Když už jsem si tedy zvykla na to, že kniha je v rámci možností poklidná, přišly poslední stránky. Těmi mi autor vyrazil dech. Stalo se tam toho tolik, že jsem si říkala, proč jsem si jen stěžovala. Od posledních stránek jsem se nemohla odtrhnout a tak jsem si místy nebyla jistá, zda slzy v očích jsou z únavy či z příběhu. Asi se na nich podílelo obojí. Koncem mě zkrátka autor zároveň nadchl, překvapil a dojal.

Celkové hodnocení: 4/5

-

Film: Jistě také víte, že je podle této knihy natočen stejnojmenný film. Ten mě, musím uznat, mile překvapil. Je totiž opravdu podle knihy. Samozřejmě, pár věcí tam není, nebo jsou malinko jinak, ale nikdy nejde udělat film stejně, jako kniha. Akorát mě vyděsilo, když Smrt promluvila a byl to mužský hlas. Nevím jak je to v českém znění, ale tohle mě vážně překvapilo. Pak mi však došlo, že vzhledem k tomu, že Smrt mluví jen v první osobě, tak v angličtině vlastně nepoznají, zda je to muž, či žena.


4 komentáře:

  1. Kniha se mi velmi líbila, škoda, že o ní neslýchám dost. Připadá mi, že trochu zapadla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám trochu pocit, že se zvedla ta vlna jen, když byl film v kinech, ale hned zase opadla. Přitom je to vcelku hezká kniha...

      Vymazat
  2. Viděla jsem zatím jen film a na knihu se chystám (přestože je film údajně lepší). Je o rozhodně zajímavé téma, příběh je poutavý a ten konec... ten konec...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, film je také hodně povedený, ačkoliv nemohu posoudit, co je lepší. Určitě si knihu přečti ;)

      Vymazat