sobota 13. září 2014

Erebos

Autor: Ursula Poznanski
Rok vydání: 2013
Nakladatelství: Fragment
ISBN: 978-80-253-1830-0
Počet stran: 320

Anotace: Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?



Námět knihy mne zaujal hned a tak jsem si řekla, že tento příběh si někdy musím rozhodně přečíst.

Neměla jsem nejmenší problém se do knihy začíst. Ačkoliv se zdálo, že na začátku se nic moc neděje, kniha mne vtáhla do děje hned a já se od ní nemohla odtrhnout. Vždy když jsem knihu musela z nějakého důvodu odložit, připadala jsem si jako Nick, když musel ukončit hru.

Napnutá jsem byla od začátku až dokonce. Při čtení jsem si vytvořila nespočet teorií, jak by co mohlo být. Některé z mých domněnek byli pravdivé, ale nedá se říci, že by jinak byla kniha zcela předvídatelná.

Samotná hra mě fascinovala. Abych pravdu řekla, trochu jsem litovala, že něco na ten způsob neexistuje. I když, určitě bych se na hře stala závislá, jako většina.
Bylo zajímavé sledovat, co s člověkem všechno dokáže udělat závislost. Jak to člověka změní. Musím přiznat, že i to mě částečně děsilo, protože to bylo tak skutečné…

Nicka jsem si také oblíbila již na začátku, ačkoliv někdy jsem se nad ním trochu rozčilovala.
Také mi byl moc sympatický Victor, i když s jeho postavou jsme se v knize tolik neseznámili. Ale někdo, kdo skoro vše řeší čajem, zkrátka musí být skvělý člověk.

Hodně mě překvapilo, když jsem si uvědomila, že knihu napsala žena. Přece jen téma počítačových her bývá většinou mužskou záležitostí. Ale musím říct, že autorka mě ani trochu nezklamala. Kniha se jí moc povedla.

Pokud vás počítačové hry moc nelákají, stejně vám doporučuji zkusit si ji přečíst. Myslím si, že by se vám kniha mohla líbit i tak.

Dlouho jsem přemýšlela, zda knize dám čtyři nebo pět hvězdiček. Ani teď si nejsem svým rozhodnutím zcela jista, takže to berte jako takovou lepší čtyřku.

Celkové hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

11 komentářů:

  1. Erebos jsem si minulý týden přečetla a moc se mi líbil :) začátek mi tedy přišel takový nijaký, ale pak se to pořádně rozjelo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Erebos je naprosto super. Strašně se mi líbí ten námět, kde se stírá hranice mezi realitou a hrou. A jelikož jsem fantazy/sci-fi fanoušek, tak takovouhle hru bych naprosto žrala! :) Jinak jestli můžu doporučit, tak by se ti mohlo líbit Game od Anders de la Motte. Je to něco podobného, s tím rozdílem, že je to trošku víc Adult kategorie. Víc realističtější a kapánek víc hardcore. :D Ale mohlo by se to líbit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za doporučení. O knize jsem již slyšela a také ji plánuji číst ;)

      Vymazat
  3. To mě docela nabudilo. Dlouho hledám knížku, která mě nepustí. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá úžasně :O Si musím přečíst! :3

    OdpovědětVymazat
  5. Zní to hezky, docela mě to nabudilo:)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížku znám (zatím) jen z knižních blogů. Anotace zní zajímavě, ale původní obálka mi připomíná komouše a obočí jednoho sovětského prezidenta :DD
    Po přečtení tvojí recenze mám na knihu jiný pohled. Myslela jsem si, že to bude spíš pro nějaký kluky "ajťáky", ale vůbec to tak nevypadá. Naopak, kouknu se nejspíš i po této knížce. Přijde mi totiž, že je škoda, že ty lepší knížky jsou většinou na série :/

    OdpovědětVymazat
  7. Erebos si přeju měsíce! :3 Doufám, že se mi to jednou splní... Zaujal mě hlavně svou anotací a z malé části i obálkou:).

    OdpovědětVymazat
  8. Erebose mám doma v tom jiném vydání (ano je z LK :D ) a jak tak čtu, měla bych se na něj vrhnout co nejdřív! hezká recenze

    OdpovědětVymazat
  9. Já si Erebose hrozně přeji ale uvidím..buď to bude na Vánoce Erebos nebo Monument 14 :D Podle mě skvělá recenze, hodně oceňuji absence spoilerů, to mě u některých recenzí dokáže rozzuřit. A taky mě překvapilo že knihu napsala žena, zvlášť když je hlavní postava Nick chlapec. Každopádně v příštím roce si musím knihu rozhodně přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  10. Autorku jsem objevila až díky knize Pět a říkám si, jak je možný, že jsem od ní ještě nic nečetla... takže rozhodně napravím a Erebos vypadá dost dobře. :)

    OdpovědětVymazat